Džem No. 69 s afrodiziakálnymi účinkami

 Danka Kissling patrí medzi výnimočné kuchárky na Slovensku. Jej reštaurácia Pivnica u zlatej husi je známa aj za hranicami Slovenska. V pečení tradičnej husi jej reštaurácia získala titul Majstra sveta a široko-ďaleko nemá konkurenciu. V tomto roku sa dostala do Gurmanu s a la carte kuchyňou, a získala ďaľšie 3 vyznamenania od Guru Restaurant. Počas pandémie, keď sa museli zatvoriť všetky reštaurácie, nezaháľala a prišla so sériou mimoriadne lahodných a extravagantných džemov plných všakovakých luxusných ingrediencií. Všetky džemy majú svoje číslo. Nás zaujal džem č. 69 s afrodiziakálnymi účinkami.

Kedy vo vás skrsol nápad variť a predávať džemy?

Tento nápad som mala už pred 4 rokmi, ale až pandemická situácia a zatvorenie reštaurácie mi poskytli priestor na jeho realizáciu. V našej reštaurácii robíme všetko ručne, varíme z tých najvyberanejších ingrediencií, stále vymýšľame nové recepty, chute. Luxusná kolekcia džemov kráča ruka v ruke s touto našou tradíciou a prístupom. 

Aj keď som sa s touto myšlienkou pohrávala už dlhšie, posunul ma k nej jeden ovocinár, za ktorým som zašla, lebo som chcela pripraviť nové receptúry na letné sirupy a nápoje. Navštívila som teda jeden ovocný sad a ovocinár sa ma opýtal, či si nechcem vziať viac ovocia. Ja som súhlasila a doma som sa pustila do varenia slivkového džemu. 

Aké boli prvé odozvy medzi zákazníkmi?

Keď už som mala prvý džem uvarený, zavítal do našej reštaurácie jeden môj známy s troma svojimi hosťami, pričom dvaja boli zo zahraničia a tak som im, ako chlapom, dala ochutnať sladký lekvár. Jeden z nich zvolal, že je to CRAZY GOOD a druhý sa opýtal, kde sa to dá kúpiť. Obaja mi tak nevedomky vnukli skvelú myšlienku, na môj nový podnikateľský zámer. Firmu, ktorá sa venuje výrobe ovocných špecialít som nazvala Crazy Good a začala ich vyrábať a predávať. 

Odkiaľ sa vzal nápad dať do džemu alkohol? 

Keďže prvými ochutnávačmi boli muži, celkom prirodzene mi napadlo dochutiť im ho alkoholom. Ale aby si mohli na týchto ovocných špecialitách zamaškrtiť aj deti, pochopiteľne som začala variť aj detské džemy. Neskôr som popridávala rôzne kvety ako levanduľa a podobne… Neskôr som začala ešte väčšmi experimentovať s rôznymi exotickými prísadami. Všetky moje džemy sú bez chemických konzervantov, sú kvalitné, a zdravé.

Jeden z džemov má zvláštne číslo 69. Prečo?

Lákalo ma vyrobiť aj niečo výnimočné, preto som si zvolila tropické ovocie Pitahaya, nielen preto, že má nádhernú sýto ružovú farbu, ale obsahuje aj veľa vitamínov. Napadlo mi ho spojiť s peruánskym ženšenom, (v Peru nazývaný ako peruanska viagra), ktorý rastie v nadmorskej výške 4 000 metrov nad morom a vyznačuje sa afrodiziakálnymi účinkami.  Preto som ho nazvala č. 69. Je to sladké, čisto prírodné afrodiziakom.  

Vaše recepty sú tajné?

Nie, nie sú, keďže ich aj predávam, na šarži musí byť uvedené zloženie. Ale dávam si záležať na tom, aby ingrediencie boli prvotriedne. Džemy nevyrábam na kvantitu, ale na kvalitu. Touto zásadou sa riadim vo všetkom. Napríklad do čučoriedkových džemov dávam najlepšiu slovenskú borovičku. Do iného zase Metaxu Rezerva, čiže sa bavíme o alkohole za cca 100 eur za liter. Všetky džemy sú vyrábané bez ľudovo povedaných „éčiek“.

Ako ich odporúčate servírovať?

Bezalkoholové džemy pre deti klasicky do bielych jogurtov, na palacinky, chlieb a podobne, alkoholové pre dospelých v podstate tiež, ale dajú sa maškrtiť aj len ako sladký doplnok po jedle. Hroznové džemy z tých najlepších odrôd sa hodia ku konzumácii syra, vína, koňaku. 

Musím povedať, že aj dizajn vašich džemov je veľmi vydarený…

Ďakujem (úsmev). Spojila som sa so skvelou grafickou a obalovou dizajnérkou Mgr. Art. Hedvigou Hamžíkovou-Harvánkovou, vytvorili koncept a „obliekli“ sme tieto výrobky do krásneho dizajnu. Keďže moje džemy sú ručne vyrábané, zvolili sme aj v tomto prípade ekologický obal, ktorý je z recyklovanej vlnitej lepenky a tiež ručne vyrábaný. Dokonca vyhral aj na súťaži Worldstar Award, v obalovom dizajne. Ku každej chuti som pripravila dve rôzne veľkosti. Vsadila som všetko na hand-made prístup, za každým džemom je tak kusisko ručnej práce. Všetky výrobky si môžte pozrieť na  e-shope www.crazygood.sk 

Darček vhodný na výnimočnú príležitosť

Mohlo by sa vám páčiť